Skip to main content

Kun yrityksen tarpeet muuttuvat, liiketilan vuokraaminen voi olla harkinnan arvoinen vaihtoehto. Tämä voi auttaa vastaamaan paremmin kasvaviin vaatimuksiin tai uudistuneisiin liiketoimiin.

Tutustu artikkelistamme tarkemmin, mitä tulee ottaa huomioon liiketilan vuokrauksessa. Käsittelemme muun muassa liiketilan sijaintia, vuokrasopimusta, liiketilan kokoa sekä toimitilan näkyvyyttä.

Toimitilan vuokraus – Mistä lähteä liikkeelle tilaa etsiessä?

Uuden tilan vuokraaminen lähtee aina liikkeelle tarpeesta. Onko aiempi toimistotila käynyt liian pieneksi tai onko lisääntynyt etätyötyöskentely luonut uudenlaisia tarpeita? Toimitiloja löytyy hyvin eri budjeteille sopivaksi. Luo budjetti, johon yrityksellä on varaa ja joka huomioi myös mahdolliset yllättävät kulut.

Kun sinulla on tarve sekä budjetti mielessä, lähde tutkimaan erilaisia lähteitä. Tutustu esimerkiksi RHG:n toimitilavälitykseen. Kun olet löytänyt houkuttelevia toimitiloja – ota yhteyttä välittäjään ja varaa aika esittelykäynnille.

Millainen toimitila palvelee yrityksen tarpeita?

Toimiston työnteon tulee olla mahdollisimman sujuvaa. On siis tärkeää miettiä, millainen toimitila palvelee parhaiten näitä tarkoituksia. Hybridityöskentelyn jatkuva lisääntyminen on muuttanut myös toimiston tarpeita. Toimistolta saatetaan kaivata esimerkiksi neuvotteluhuonetta palavereita varten sekä viihtyisää kohtaamispaikkaan työkavereiden kanssa.

Mikäli tarvitset avointa työskentelytilaa, valitse tila, joka tarjoaa riittävästi avointa tilaa työpisteille ja antaa mahdollisuuden joustavaan työskentelyyn. Avoin tila voi kannustaa myös tiiviimpään yhteistyöhön sekä kommunikointiin muun tiimin kanssa.

Jos puolestaan kaipaat kokoustiloja, etsi tilaa, joka tarjoaa riittävästi kokoustiloja eri kokoisille ryhmille. Valitse tila, joka on varustettu tarvittavilla teknisillä laitteilla sekä tarjoaa mukavat puitteet kokousten pitämiselle. Nykyään suositaan myös pienempiä 1-2 hengen neuvottelutiloja etäpalavereita varten tai vaihtoehtoisesti puhelinkoppia avokonttorilla.

Suuremmat toimitilat saattavat kaivata myös suurempaa varastointitilaa. Esimerkiksi tukkuliike, joka siirtyy suurempiin toimitiloihin, saattaa tarvita tilaa varastoida suurempia määriä tuotteitaan. Varastotilan tulee sijaita logistisesti järkevässä paikassa suhteessa toimistoon, ideaali sijainti olisi esimerkiksi samassa talossa toimiston kanssa. Näin varasto olisi helposti saavutettavissa ja tavaroiden käsittely sujuvaa.

Tutustu myös aiempaan artikkeliimme – Toimitilavälittäjä auttaa sinua oikean toimitilan valinnassa.

Liiketilan sijainti

Liiketilan sijainti voi vaikuttaa suoraan yrityksesi menestymiseen. On tärkeää harkita, missä liiketila palvelee parhaiten sinun asiakaskuntaasi ja liiketoimintasi tavoitteita.

Esimerkiksi ravintola tai muotiin erikoistunut vaateliike, saattaa hyötyä suuresta jalankulkijamäärästä, joka liikkuu ydinkeskustan alueella. Kaupungin laidalla sijaitseva tila puolestaan saattaa vaatia enemmän markkinointiahoukutellakseen asiakkaita.

Huomioi myös liiketilan kulkuyhteydet. Onko tila helposti saavutettavissa julkisilla kulkuvälineillä tai autolla? Esimerkiksi kaupungin laidoilla sijaitsevat liiketilat voivat olla edullisempia ja niihin on usein helpompi parkkeerata autolla. Jos liiketilasi taas sijaitsee kauppakeskuksen yhteydessä, on sinne usein hyvä julkinen liikenne.

Toimisto tai varasto – erilainen tilatyyppi vaikuttaa toimitilan hintaan.

Vuokra ja vuokrasopimus

Lue vuokrasopimus huolellisesti, jotta tiedät mitä vuokrasopimukseen kuuluu. Kiinnitä erityisesti huomiota vuokrasopimuksen kestoon, irtisanomisehtoihin, vuokrankorotukseen sekä mahdollisiin lisämaksuihin. Onko vuokraamassasi toimistorakennuksessa esimerkiksi mahdollisuus ylimääräisille palveluille veloituksetta tai alennettuun hintaan?

Neuvottele tarvittaessa ehtoja vuokranantajan kanssa, saadaksesi parhaat mahdolliset ehdot yrityksellesi.

Vuokran hinta ja kustannukset

Vuokran kustannukset voivat vaihdella merkittävästi riippuen liiketilan sijainnista, tilan koosta, varustelutasosta sekä yleisestä markkinatilanteesta. On tärkeää budjetoida huolellisesti ja varmistaa, että vuokra on sopiva yrityksen talousarvioon suhteutettuna. Huomioi myös, että vuokran lisäksi saatat joutua maksamaan erilaisia ylläpitokustannuksia sekä muita mahdollisia lisämaksuja.

Varustelutaso

Kiinnitä huomiota liiketilan varustelutasoon. Tarvitsetko erityisiä varusteita tai rakenteellisia muutoksia tilan sovittamiseksi liiketoimintasi tarpeisiin? Esimerkiksi ravintolatoiminnassa keittiön varustelu ja terveydensuojeluvaatimukset voivat olla merkittävä tekijä. Varustelutasosta kannattaa aina kysyä suoraan kiinteistöä vuokraavalta henkilöltä. Erityiset toimenpiteet tilan muokkauksen suhteen voivat olla mahdollisia, ilman veloitusta tai esimerkiksi korkeamman vuokran avulla.

Kiinteistön kunto

Tutki huolellisesti kiinteistön kunto ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. On tärkeää varmistaa, että tila on turvallinen ja sopii liiketoiminnan tarkoituksiin. Kiinnitä erityistä huomioita esimerkiksi rakenteiden kuntoon, ilmanvaihtoon sekä mahdollisiin kosteusvaurioihin.

Teknologiset vaatimukset

On tärkeää huomioida esimerkiksi tehokas internetyhteys tilaa valitessa, sillä se on ehtona työn tekemiselle. Mikäli yritys osallistuu jatkuvasti etäyhteydellä palavereihin, tulee tila olla rakennettuna niin, että video ja ääni toimivat laadukkaasti. Esimerkiksi interaktiiviset näytöt ja äänijärjestelmät voivat tehdä kokouksista entistä sujuvampia.

Liiketilan koko ja pinta-ala

Toimitilan pinta-ala ja koko vaikuttavat suoraan yrityksen toimintaan, tehokkuuteen sekä siitä koituviin kustannuksiin.

Huomioi nämä asiat liiketilan koossa:

  1. Tarpeet ja toiminta: Arvioi yrityksesi tarpeita. Tarvitsetko tilaa varastointiin, asiakaspalveluun, toimistotyöhön vai kenties tuotantoon? On tärkeää valita tila, joka sopii liiketoiminnan tarpeisiin ja mahdollistaa tehokkaan työskentelyn.
  2. Joustavuus ja mahdollisuus laajentua: Harkitse tulevaisuuden kasvua sekä laajentumismahdollisuuksia. Valitse tila, joka tarjoaa riittävästi joustavuutta nykytilanteeseen, mutta on toimiva valinta myös tulevaisuudessa.
  3. Asiakaspalvelu näkökulma: Asiakaskokemuksen kannalta on tärkeää, että liiketila on riittävän tilava ja viihtyisä. Asiakkaat arvostavat tilaa, jossa he voivat liikkua helposti ja jossa he voivat kokea miellyttävän ostokokemuksen.
  4. Kustannukset: Muista ottaa huomioon liiketilan koon ja pinta-alan vaikutus suoriin kustannuksiin. Suurempi tila voi merkitä korkeampia vuokrakustannuksia sekä ylläpitokustannuksia, kun taas pienemmän tilan tehokas käyttö voi säästää kustannuksissa.

Oikeanlainen toimitila mahdollistaa yrityksen liiketoiminnan kehittymisen. Toimitilan näkyvyys ja markkinointi

Hyvin sijoitettu ja näkyvä toimitila, voivat houkutella enemmän asiakkaita ja voit lisätä sitä kautta yrityksesi myyntiä. Oikean sijainnin valinta sekä tehokas markkinointi, voivat erottaa yrityksesi kilpailijoista.

Brändin näkyvyys

Rakenna vahvaa brändiä ja tunnettuutta, joka erottaa liikkeesi kilpailijoista. Panosta brändin visuaaliseen ilmeeseen, mainontaan sekä onnistuneen asiakaskokemuksen luomiseen, jotta asiakkaat muistavat ja suosittelevat yritystäsi myös eteenpäin.

Näyteikkunat ja ulkomainonta

Hyödynnä toimitilan näyteikkunoita lisätäksesi yrityksen näkyvyyttä. Näyteikkunat voivat toimia tehokkaana markkinointikanavana, joka houkuttelee ohikulkijoita tutustumaan liikkeeseen ja kiinnittää huomiota yrityksen tarjoamiin palveluihin tai tuotteisiin. Mainostaulut tai banderollit voivat tehostaa näkyvyyttä, erityisesti vilkasliikenteisillä alueilla.

Tila rakentuu tarpeisiin sopivaksi

Kun etsitään uutta toimitilaa, tiedetään liiketoiminnan tavoitteet ja ainakin suuntaa antavasti, mitä toimitilalta haetaan. Tilaa etsiessä ei välttämättä kuitenkaan osata yhdistää, millainen toimitila sopii parhaiten kyseisen liiketoiminnan tarpeisiin.

Vuokrattava toimitila ei yleensä ole suoraan valmis yrityksen tarpeisiin, vaan tila tulee rakentaa käyttäjien tarpeisiin sopivaksi. Toimitilavälittäjä auttaa sinua, kun pohditaan tilan käyttömahdollisuuksia ja sen sovellettavuutta.

Mikäli tila vaatii erilaisia muutoksia, välittäjä osaa ohjata esimerkiksi lupaprosessien suhteen. On hyvinkin todennäköistä, että toimistolle tulee lisätä esimerkiksi sähköpisteiden määrää, joka saattaa vaatia erillistä sähkölupaa. Rakenteelliset muutokset ovat myös yleisiä, kuten seinän purkaminen tai uuden seinän rakentaminen. Näitä varten tarvitset usein erillisen rakennusluvan.

Vuokrattavat toimitilat eri puolilla Suomea

Tarvitsetko apua toimitiloihin liittyvissä asioissa? Toimitilavälittäjä tuo asiantuntevuutensa avulla lisäarvoa oikeanlaisen tilan valitsemiseen. Osaava välittäjä osaa myös neuvotella vuokrasopimuksen ehdoista yrityksen etujen mukaisesti, oikean tilan löydyttyä.

RHG:ltä löydät vuokrattavat toimitilat ympäri Suomen. Huomioithan, että kaikki toimitilat eivät välttämättä löydy julkisilta markkinoilta. Kysy siis tarkemmin liiketilaa, joka sopii sinun tarpeisiisi.

Tutustu lisää toimitilavalikoimaamme.